Kleopátra tűje (1)

Londonban egyiptomi obeliszk? Igen, nem messze a Parlamenttől és a Big Ben-től a Temze partján (Victoria Embankment) áll égbe törően, és két bronz-szfinx őrzi. Inkább nézi. :-) A vörös gránitból készült monolitikus (egy tömbből faragott) kőoszlopot 1819-ben ajándékozta a briteknek Muhammad Ali, Egyiptom és Szudán alkirálya, a britek és franciák közötti két tengeri ütközet emlékére (nílusi és alexandriai csata, 1798 és 1801), melyekből a britek kerültek ki győztesen. Durván 21 méter magas, 220 tonna súlyú, négy oldalán hieroglifák. A felfelé keskenyedő oszlop teteje piramis alakú csúcsban végződik. Ez London legrégibb látnivalója, amit emberi kéz alkotott. De hogy került oda?

 Eredetileg az egyiptomi Heliopolisban emeltette egy másik obeliszkkel együtt III. Thotmesz fáraó i.e. 1500 körül.  Akkor még nem voltak rajta hieroglifák, azok csak kb. 200 évvel később kerültek rá, II. Ramszesz uralkodása alatt.  Igen hányattatott sors várt rá.  Egy idő után kidöntötték, és évszázadokon keresztül a Nílus sós iszapjában hevert. I.e. 16-ban Augustus római császár rendeletére átszállították az alexandriai Caesarium-ba, a Kleopátra által építtetett templom elé. (De a név nem innen ered!)  A britek jó ideig nem vitték haza az ajándékot, mert túl drága lett volna a fuvarozás, és nem is veszélytelen.

Obeliszk - London

 Hatvan évvel később egy igen lovagias mecénás, Sir William James Erasmus Wilson anyagi segítségével mégis sikerült az akció, bár igen nagy bonyodalmakkal. Vasból építettek egy hengert, amit a tervezője Kleopátrának nevezett el (a név innen származik), ebbe csúsztatták bele az obeliszket. A szerkezetet egy Olga nevű hajó húzta. Nagy viharba kerültek a Biscay öbölben, Kleopátra majdnem elsüllyedt értékes rakományával együtt. Az Olgáról mentőcsónakkal önként segítségére siető hat matróz a viharban sajnos vízbe fúlt, de végül a sérült Kleopátrát sikerült eljuttatni egy spanyol kikötőbe, ahol megreparálták, így továbbhajózhatott a cél felé. 1878. január 21-én futott be a londoni kikötőbe, ahol a nép nagy ovációval fogadta.

Kleopátra tűje - London    Szfinx - London

Reklámok

Posted on 2012. november 10. szombat, in Egyesült Királyság and tagged , , , . Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Írj, várjuk! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s